MENÜ

Acryl World Kft.

MŰANYAGOKRÓL

Tekintsen másként a műanyagokra!

A negyven felettiek bizonyára emlékeznek a szocialista évek egyik reklámfilmjére, mely „Mert ez műanyag” – refrénnel próbálta rábírni a vásárlókat, hogy műanyagokból készült termékekkel cseréljék le nagyanyáink eszközeit, bútorait. A műanyagok életterünk részévé váltak. Sok alfajtája van, de még most is, annyi év után, ha tíz embert megkérdezünk, mi jut eszébe a műanyagokról, kilenc egyből szatyor vagy bóvli játékok minőségére gondol, nem pedig a szépségre, luxusra, vagy hasznos tulajdonságokra. Pedig a fröccsöntési eljárásos átlagtermékeken túl számtalan minőségi műanyagfajta létezik.

ACRYL WORD műanyagok összefoglaló táblázata*

*a táblázat nem sorolja fel az összes műanyagfajtát, mert cégünk sem alkalmazza mindegyiket a gyártások során.

PMMA (pl. üveg helyettesítésére, egyedi borítások, reklámeszközök, bútor)

poli(metil-metakrilát)  egy üvegszerű, átlátszó polimer.  Kiváló optikai tulajdonságokkal rendelkezik. Hőre lágyuló, könnyen megmunkálható, ellenáll az UV sugaraknak, és a vízfelszívó képessége is alacsony.  Bár a plexi, vagy más néven acril felületi keménysége gyengébb az üvegnél, de szilánkmentesen törik és  sűrűsége 1,19 g/cm³, tehát nagyjából így a fele az üvegének, így biztonsággal, jelentős súlycsökkentés érhetünk el vele.  Számtalan színben és felületkezelési minőségben (pl. opálossá maratott) is alkalmazzuk. Ennél a műanyagfajtánál különösen oda kell figyelni a megfelelő minőségű ragasztásra, mely nem csak az esztétika, hanem a tartósság miatt is nagyon fontos. Acryl Word évtizedes műhelytitkainak egyike pont erre fókuszál. A ragasztási felületek előkezelése, speciális ragasztó használata garancia a minőségre.

HIPS (mélyhűtő zacskó, csomagoló anyag, vákuumformázott termék)

Ütésálló polisztirol (HIPS) számos helyen remekül alkalmazható. Garantált a problémamentes feldolgozása, ütésállóságaméretre vágható, valamint kedvező költséghatékonyságú. Különösen ajánlott anyag vákuumformázáshoz és szitanyomáshoz, ahol szükség van magas minőségre korlátozott költségvetés mellett. Az általános szín a fehér, de emellett a színek széles skálán mozognak. A HIPS tökéletes kereskedelmi felhasználásra, mint például hűtőszekrényeknél, ételpultokban, ahol tiszta, fényes megjelenés és az ételekkel való érintkezés a legfőbb szempont. Az értékesítési helyek szintén szeretik a HIPS anyagot széles színválasztéka és könnyen nyomtatható, tökéletes felületi minősége miatt.

PET-G (üzletek, poszter előlap, étel automata, ipari álalrc, állvány, kirakat)

Bel- és kültéren használható, magas ütésállóságú, könnyen megmunkálható, átlátszó műanyagfajta. Mivel kiválló mechanikai tulajdonsággal rendelkezik és jó kémiai ellenállósággal bír az ipartechnológia előszeretettel alkalmazza. Vízfelvételel alacsony és ellenáll az UV sugaraknak, így számtalan felhasználási területen bizonyíthat.

SAN (élelmiszeripari felhasználás, vákuumformázás)

Megfelelő hozzáértéssel és speciális gépekkel, kiválóan vákuumformázható műanyag. A plexihez hasonló alapanyag, mert ez is kiváló fényáteresztő képességgel rendelkezik, polírozhatóragasztható. Ellenáll a különféle kémiai hatásoknak (a legtöbb zsírral, hígabb savas oldattal, olajokkal, fehérítőkkel, oldószerekkel és gyengébb lúgokkal szemben). Mérettartó és alkalmas élelmiszeripari felhasználásra is.

ABS (elektronikai eszközök borítása, billentyűzet, törésálló burkolatok)

Az akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) egy jó ütésálló képességgel, nagy keménységgel és szilárdsággal, jó hőállósággal és vegyszerállósággal rendelkező hőre lágyuló műanyag. Magas a felületi fénye, ezért legtöbbször burkolatként alkalmazzák. A tulajdonságait a három fő alkotóelem határozza meg: a sztirol biztosítja a jó feldolgozhatóságot, az akrilnitril a keménységet, hőállóságot és a kémiai ellenálló képességet, a butadén pedig a rugalmasságot, és az alacsony hőmérsékleten való keménységet. A savaknak-lúgoknak is nagymértékben ellenáll.

PC ( üveg helyett, reklámtáblák, ipari gépek átlátszó védőburkolata, lencsék)

polikarbonát (PC) általában víztiszta, jó optikai tulajdonságokkal, hő- és ütésálló képességgel rendelkező, hőre lágyuló szerves műanyag. Hidegen is hajlítható, rugalmas, jó hangszigetelő, kültéren a várható élettartama 15-20 év. A kereskedelemben színezett változatai is beszerezhetők, gyártják tömör és üregkamrás kivitelben is. Az üregkamrás megoldás előnye a kiváló hőszigetelés, és a kis lemezsúly. Az üregkamrás polikarbonát lapokat jellemzően sík és íves formában, épületek előtetőjéhez, terasz és télikert lefedéshez, sáv-felülvilágítóként, valamint oldalbevilágítóként használják. A polikarbonát lapok kiváló mechanikai tulajdonságokkal, hőszigetelő és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, hajlíthatóak, így íves felületek is kialakíthatóak vele. Az anyag rendkívül ellenálló a külső mechanikai hatásokkal (szélnyomás, jégverés, hőhatás…) szemben. Előnye az üveggel szemben a hideg hajlíthatósága, hőszigetelése, „törhetetlensége”, a súlya és az ára. A CELLÁS POLIKARBONÁT lapok jól hajlíthatóak és kiváló hőszigetelők. Ütésállóságuk kimagaslóan magas szintű védelmet nyújt az időjárás káros hatásai ellen. (UV védelem, napfényállóság, jégverés állóság) Felhasználási területek: terasz, télikert, növényházak, üzemcsarnokok (oldal-és sávbevilágítás), kórházak, medence fedés, uszodák, teniszpályák, kopolít üveg kiváltás.

PVC (csövek, kábelborítás, ablakkeret, padlóburkoló, játékok, szigetelők)

Poli (Vinil-Klorid) egy hőre lágyuló, kémiailag ellenálló, kemény műanyag típus. Előállítása a nevében is megtalálható, hisz a vinil-klorid polimerizációjával történik. PVC-vel találkozhatunk akár a lakásunkban is, mert széleskörű a felhasználhatósága.    Enyhán sav és lúgálló és létezik lágy és kemény fajtában is. A csőgyártás, kábelborítás, zuhanyfüggöny, ablakkeret, padlóburkoló, fóliák(viaszosvászon, linóleum), cipők és táskák készítésére felhasznált műbőr, elektronikai készülékek alkotórészei, játékok, szigetelők gyártására használt polimer.

HPVC (reklámtábla, stand elem, betűk, belső építészet)

Habosított PVC , azaz HPVC lemezek jellemzője a tartós felület, a könnyű súly, emiatt könnyen szerelhető, alakítható. Hajlékonysága miatt sok területen alkalmazható.

SAN (növényház, reklámtáblák)

San lemez (sztirol-acryl-nitril) extrudált műanyaglap. A plexivel vetekszik az optikai tulajdonsága, alig gyengébb adatokkal. Ragyogó a felülete és bár kissé merevebb, egyszerre kapunk kiváló fényáteresztő képességet és kedvező árat. Nagyszerűen megmunkálható műanyag, mely ellenáll a különféle kémiai hatásoknak, így élelmiszeriparban is felhasználható.

Optikai tuljdonság
100%
Kémiai ellenállóság
100%
Mechanikai ellenállóság
100%
Kémiai ellenállás
100%
Vákkumformázás
100%

Hogyan különböztethetők meg a különböző műanyagok?

A műanyagokat nemzetközi mozaikszavakkal, rövidítésekkel különböztetjük meg, melyek közül az leggyakoribbak a (PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS) fajták. Ránézésre azonban nem egyszerű a megkülönböztetés, hisz mind gyártható különböző színekben, súlyukban sincs hatalmas különbség, emiatt egy átlagos felhasználónak igen nehéz őket megkülönböztetni. A gyártás során emiatt kerülnek elhelyezésre úgynevezett műanyag azonosító kódok, amelyek segítik a megkülönböztetést. Ez azért nagyon fontos, mert a látszólag egyforma két műanyag jelentős tulajdonságbeli különbségeket mutathat. Gondoljunk csak arra, hogy igen nem mindegy, hogy valami hőre keményedő műanyag, vagy éppen a meleg hatására lágyuló. A jelek az újrahasznosítást is segítik.

Műanyag fajtákFormailag az azonosítók egy ívelt nyilakból képzett  háromszög. Alatta és/vagy benne a műanyag típusával,  azonosító számával. Nincs olyan műanyag, ami minden tulajdonságban 100%-os, de nincs isszükség az összesre egyszerre. Amennyiben nem szerepel azonosító kód a terméken, akkor bizalmi kérdés, hogy kitől vásárol. Cégünk csakis kiváló minőséget forgalmaz. Bízhat az Acryl Word munkatársak évtizedes tapasztalatában, szakmai felkészültségében. Biztos lehet abban, hogy a célhoz a legmegfelelőbb műanyagot javasoljuk és mielőtt a gyártásra kerül sor Ön már minden szükséges anyagtulajdonsággal tisztában lesz. Számunkra kiemelten fontos az Ön elégedettsége! Sokféle műanyag van, de cégünk elsődlegesen 8-10 minőségi műanyaggal foglalkozik. Nem gyártunk ablakokat, vagy bakelit telefonokat és nem foglalkozunk fröccsöntéssel sem, viszont gondoljon ránk, ha reklámtáblát, reklámeszközt, üzleti berendezést, ipari védő felületet vagy egyedi alkatrészt szeretne. Minket válassszon, ha fontos Önnek a minőség és a kedvező ár kombinációja, ha laservágással, vagy vakuumformázással egyedi formát szeretne! Felsorolni is nehéz, mennyi minden területen találkozhat termékeinkkel. Ha felnéz egy utcai lámpára, ha kivesz egy tollat egy műanyag tartóból, ha egy kerti medence tetőzetét nézi, vagy ha lát egy hajóablakot, autót vagy repülőt, akkor jusson eszébe az ACRYL WORLD OTT VAN!