MENÜ

Acryl World Kft.

TECHNOLÓGIA

01 LÉZERVÁGÁS

Az Acryl World Kft-ben több lézervágó berendezés is működik, ezért úgy gondoltuk olvasóinkat érdekli a technológia háttere. A lézervágás egy olyan automatizált termikus eljárás, amelynél a vágáshoz szükséges hőenergiát a lézersugár biztosítja. Leggyakoribb ipari alkalmazási területe fémlemezek, illetve csövek, idomacélok megmunkálása, darabolása, azonban a megfelelő számítógépes programmal összekapcsolva nemes műanyagtáblákból csodákra képes. Mint egy láthatatlan biztos kéz által vezérelt milliméterpontosságú szabászolló, oly könnyedén vág ki formákat, betűket, alkatrész elemeket az anyagból, hogy magát a műveletet is öröm nézni. A néhány darabos egyedi megrendeléseknél éppúgy szerepet kaphat ez a technológia, mint a sorozatgyártásban. Kevesen tudják, de a lézersugárzás elméleti alapjait 1917-ben, Albert Einstein rakta le, azonban a korabeli technika még nem tudott mit kezdeni elméletével. Több mint 50 évnek kellett eltelnie, mire Messer Griesheim piacra dobja az első CNC lézersugaras vágóberendezést. Azóta még tovább tökéletesedett a módszer és a lézeres vágástechnológia három csoportra osztódott., úgymint oxidációs (vagy éghető vágás), olvasztó vágás (vagy inert gázos vágás), és az Acryl World Kft-ben is alkalmazott ún. szublimációs vágási metodikára. Az utóbbit olyan anyagok vágására használnak, amelyeknek nincs olvadáspontja (például a fa, műanyag, kerámia vagy papír). A szublimációs vágás során a megmunkált anyag szilárd halmazállapotból közvetlenül gázneművé alakul. Természetesen elsődleges a biztonság. A gázokat légszivattyúk távolítják el a munkatérből és a kéklézert is biztonságos védőfal választja el a szakmunkástól. A berendezés a lézersugarat üvegszálon át juttatja el a vágófejhez. A vágófejben egy vagy több speciális anyagú lencse végzi a fókuszálást. A lencse a beérkező fényt a tárgy felületére fókuszálja oly módon, hogy a fókuszpont átmérője 0,1 mm körül van. Így rendkívüli energia koncentrálódik nagyon kis területen: hatására létrejön a vágás. Filmünk egy kis ízelítőt ad a berendezések működéséről, és egyúttal ötletet is szeretnénk adni megrendelőinknek.

02 CNC MARÓGÉP

Amikor egy adott alkatrészt vagy műanyag egységet a lézervágó kivág a nemes műanyag táblából sok esetben szükséges, hogy az adott forma már tartalmazzon lyukakat, kimart egyedi furatokat, ábrákat. Így kiválóan összehangolható a két munkagép működése. A lézerrel kivágott formák, máris szerelésre készek, azonban az Acryl World Kft. CNC marója többfunkciós. Az alkalmazott számítógépes programunk és a szakértő munkaerő hatékony kombinációjával vastagabb műanyagokból – de akár fából is – képesek vagyunk egyedi formagazdagságban síkszerű megmunkálást végezni. Az igény sokféle lehet. Martunk ki táblákból ferde lyukakat ezerszámra, mely ugyan nem látszik nagydolognak, de maga az egység a fő tartóeleme volt egy ipari berendezésnek, ahol kiemelt fontosságú volt a pontosság. Természetesen a fő célterület a sorozatgyártás, de többször használtuk a gépet egy-egy speciális alkatrész újraformázására, ahol szinte kézzel kellett vezetni az anyagot. A marás vagy vágás fontos, de a végső minőséghez további szakértő kezek szükségesek, akik citlingelik, polírozzák, hajlítják a műanyagot. Valljuk, hogy a gép, csak egy gép. Bár igen fontos a működése, de a lelkét és a munkák valódi értékét a szakmunka és a munkagép egysége alkotja. Ezért is tartjuk fontosnak szakmunkásaink folyamatos képzését, korszerű gépek beszerzését, hogy mindig a legjobbat adhassuk megrendelőinknek.

03 VÁKUUM- ÉS PRÉSLÉGFORMÁZÁS

vákuumformázás és a préslégformázás a hőformázások családjába sorolható eljárás, mely során egy előmelegített műanyag lapot (fólia) a formázási hőmérsékletre (anyagtípusonként eltérő) hevítenek, majd nyomáskülönbség (vákuum) alkalmazásával a végső formát adó szerszámra vagy szerszámba húzzák. A vákuumformázás első lépéseként a szerszámot elhelyezik a formázógépben, majd a formázási hőmérsékletre hevítik. A formázandó műanyag lapot a keretbe illesztik, majd a formázási hőmérsékletre temperálják. A falvastagság egyenletességének elérése érdekében előnyújtást alkalmaznak, melyet a szerszám és a formázandó anyag közti levegőbefúvatással kiviteleznek. Ezt követően a formázó szerszám és a fólia között vákuumot hoznak létre, mely hatására a fólia hozzáfeszül a szerszámhoz. Amennyiben a forma és az anyag megkívánja felsőnyomót alkalmaznak. Végső lépésként eltávolítják a készterméket, és indulhat elölről a folyamat.
A  préslégformázás alapelve megegyezik a vákuumformázáséval, azzal a különbséggel, hogy az előmelegített alapanyagot nem csupán a vákuum segítségével húzzuk a szerszámba, hanem préslevegővel a másik irányból rá is „préseljük” azt. Ez a formázási eljárás igen látványos, hisz a beszíváskor a szemünk láttára alakul át a lágy műanyag lap egy adott térformává. A folyamat igen látványos, mely a megfelelő zenei aláfestéssel, már-már olyan, mintha a gép járna táncot. Persze nem minden könnyű, ami könnyűnek látszik. Sok éves tapasztalat és ezernyi munkaóra szükséges ahhoz, hogy egy adott formához és anyaghoz tudhassuk a megfelelő lágyítási hőmérsékletet, a nyomásértéket, vagy éppen az egyedi célszerszámok alkalmazását, mert egy légpréselt forma csak akkor tökéletes, ha minden kis sarkaiban tökéletes. Ezért nem mindegy itt sem, hogy csak egy gép szolgál, vagy a gép és ember együtt végez szakmunkát.

04 FÉLGÖMB FÚJÁSA

Gyerekkorunkban a buborékfújás szinte megunhatatlan program volt. Az idő mit sem változott. Sokszor viszünk ajándékba gyerekeknek különleges buborékos játékokat, és mindig töretlen lelkesedéssel fogadják. A buborékokat nem csak szappanból, hanem tartósabb anyagból is el lehet készíteni. Igaz a fújásukhoz már nem elegendő holmi szalmaszál. Komoly erő és nyomás szükséges, hogy a műanyag lemez félgömbformára fújódjon fel. Maga a gép egy saját fejlesztés és az eljárás egyes elemei is egyedi know-how, így ha már dobott be pénzt adományozó gömbbe, fordított meg sorsoló gömböt vagy felnézett egy gömb alakú lámpaburára, akkor nagy eséllyel találkozott már munkáinkkal. A félgömbből vagy kettő egymásba ragasztásával kialakulhat világítós cégér, hisz az anyagot nem csak átlátszóban készíthetjük el. Cégünk specialitását érdemes megrendelőként megismernie. Még ha a filmben – érthető védelmi okokból – nem mutathatunk be minden egyes fázist, akkor is látványos az ipari „buborék fújása”.

05 TOVÁBBI TECHNOLÓGIÁK

Cégünk mindig kész az új területek meghódítására, különleges ügyféligények megvalósítására! Figyelmébe ajánljuk színes, zenés, narrátoros image filmünket, ahol további technológiákba is betekinthet. Te azt mondod műanyag, én azt mondom: Minőség, Biztonság, Luxus, Design, Szépség, Csillogás, Szeretet! ACRYL WORLD Kft. a CSODÁS ACRYL és MINŐSÉGI MŰANYAGOK SZAKÉRTŐJE!

ACRYL WORLD IMAGE FILMJE: